Vattenberedningsmedel

Vattenberedningsmedel

Vattenberedningsmedel för akvariefiskar

Krappvatten är inte bara kranvatten, om det fungerar bra i ett akvarium betyder det inte att det fungerar lika bra i ett annat akvarium i ett annat område.

Vilka vattenvärden behöver mina akvariedjur?

Du måste titta noga - alla fiskar tål inte alla vatten - särskilt inte om du vill föda upp dem - och med ryggradslösa djur som räkor blir det snabbt riktigt kritiskt med fel vattenvärden i akvariet. Vattenhårdhet är inte den enda faktorn här, utan även saker som nitrat eller fosfat, till exempel. I vissa områden når man regelbundet upp till 50 mg/l nitrat vilket kan det leda till problem med ömsning och till och med till döden för känsliga räkor. Sulawesi räkor behöver mycket speciellt sammansatt vatten för att kunna överleva. Men akvariefiskar som diskusfiskar gillar inte heller hårt vatten och andra som de färgglada cichliderna från de afrikanska sjöarna i Tanganyika och Malawi bör inte heller hållas i surt och mjukt vatten. För att föda upp många laxkarpar är mjukt vatten också absolut nödvändigt även om det är möjligt att hålla dem i hårdare vatten, som i fallet med den röda neonfisken.

Anpassa vattnet till fisken och inte tvärtom!

Men även om fisken eller räkorna bara tål hårdare vatten bör du fråga dig om du verkligen måste tvinga ett djur med mjukt vatten till hårt vatten när det kan göras på annat sätt. När du väljer akvariedjur kan du naturligtvis begränsa dig till vad som trivs med de vattenvärden som anges i kranvattnet, men du kan lika gärna anpassa vattnet till räkorna. Detta är mycket enkelt med osmosvatten och ett lämpligt mineralsalt.

Gifter i kranvatten!

Även om de vattenvärden som vi kan mäta i kranvattnet är lämpliga finns det fortfarande många andra faktorer som också kan vara farliga: Klor som tillsätts i kranvatten med bakterieföroreningar är till exempel absolut dödligt för våra akvariedjur. Den dödar räkor på några sekunder, och fiskar kan också skadas allvarligt och till och med dö. Tungmetaller som koppar löses upp från gamla vattenledningar och är också dödligt giftiga för räkor. Det fungerade bra i åratal i kranvatten? Tyvärr är detta ingen garanti, det kan fortfarande hända när som helst när vattnet desinficeras med klor eller silver (ofta utan förvarning). Helt ofarligt för människor, helt dödligt för räkor. Ibland tillsätts de fruktade polyfosfaterna i kranvattnet, vilket till och med kan leda till att reproduktionen av fiskar avstannar och att kräftor får leksvamp. De kan också utlösa alginfestationer. Därför väljer många ansvarsfulla akvarister att behandla vattnet och använda ett osmosesystem.

Vattenberedningsmedel - användbart för vilka akvarieinvånare?

Om det är klokt att använda behandlat osmosvatten i akvariet beror på flera faktorer. I slutändan måste varje akvarist själv avgöra om det är absolut nödvändigt att behandla vatten för mindre känsliga djur som Neocaridina räkor eller mer robusta fiskar. I viss utsträckning beror det naturligtvis på vattenkvaliteten. Många akvarieägare har dock upplevt att även deras mer robusta akvariedjur plötsligt klarade sig mycket bättre i behandlat osmosvatten, att de åt bättre, att deras färger blev vackrare, att de förökade sig bättre och att de verkade friskare och lyckligare överlag.

Hur fungerar osmos?

Osmosesystemet är utrustat med ett membran som låter de små vattenmolekylerna passera igenom, men inget annat. Därför är det vatten som utvinns här mycket rent. Dennerle Osmose Professional 190har en maximal kapacitet på 190 l per dag (vid 25° och 4,1 bar tryck). Förhållandet mellan osmosvatten och restvatten är 1:2,5 - 1:4 (beroende på temperatur och vattentryck). Detta system är utrustat med en spolventil som ökar membranets livslängd och kontinuerlig prestanda genom att avlägsna prestandaförminskande avlagringar på membranet. Om du behöver mindre osmosvatten kan Osmosis Compact 130 med en maximal kapacitet på 130 l per dag (vid 25° och 4,1 bar tryck) vara rätt val för dig. Även här är förhållandet mellan osmosvatten och restvatten 1:2,5 - 1:4 (beroende på temperatur och vattentryck). Ett litet tips: Du kan använda avloppsvattnet från osmosanläggningen för att vattna till exempel dina blommor.

Kan osmosvatten användas på det sättet?

Osmosvatten är mycket rent vatten, vilket innebär att det inte innehåller några mineraler och att ledningsförmågan är nära noll. Det finns ingen buffert för pH-värdet här, vilket innebär att pH-värdet går i en karusell - beroende på om koldioxid löses upp från luften kan det rusa till oväntade djup eller stiga kraftigt. Rent osmosvatten är därför inte lämpligt för akvariedjur. Det finns dock produkter som kan användas för att producera exakt de vattenvärden som djuren behöver: Mineralsalter. Detsamma gäller naturligtvis för avjoniserat vatten, regnvatten eller mycket mjukt källvatten.

Hjälp, det finns så många mineralsalter - vilket ska jag använda?

Om du håller tropiska fiskar och växter i ditt akvarium är Osmose ReMineral+ från Dennerle perfekt för de flesta arter. Den ökar den totala hårdheten och karbonathårdheten i ett bra förhållande och stabiliserar pH-värdet. En doseringssked ökar den totala hårdheten med 2 grader och karbonathårdheten med 1,3 grader. Detta motsvarar ett konduktivitetsvärde på 140 µS/cm. Här tillsätter du bara så mycket salt som fisken behöver. Om du vill hålla räkor bör du först se vilken art du vill ha. Neocaridina har svårt att klara sig i mycket mjukt vatten, de behöver hårdare vatten med en viss karbonathårdhet. Detta kan du uppnå med ShrimpKing Shrimp Salt GH+/KH+. En skopa räkor gör 40 liter vatten hårdare till en GH-halt på 6-8 och en KH-halt på cirka 3-4 - perfekt för räkor som föredrar hårdare vatten med viss karbonathårdhet. Birkäkor och andra räkor från mjukt vatten, t.ex. taiwanräkor eller humloräkor, som hålls i aktiv jord, gillar däremot inte alls karbonathårdhet och den aktiva jorden skulle också snabbt bli mättad av en befintlig KH. Därför erbjuder Dennerle ShrimpKing Bee Salt, som ger ett pH-värde på 6-6,5. Med en rak mätsked får man en total hårdhet på 5-6 grader, medan karbonathårdheten inte höjs alls. Konduktansen är då cirka 250 till 280 mikrosiemens.

För specialisterna bland räkorna, de stora röda Sulawesi räkorna Caridina dennerli, kan du inte använda vanligt kranvatten. De är vana vid mycket speciellt vatten från sitt hemland och behöver extra korv i akvariet också. Med ShrimpKing Sulawesi Salt kan du få osmosvattnet att nå ett pH-värde på 7,8-8,5 och öka den totala hårdheten samt karbonathårdheten. Detta främjar naturlig tillväxt - ett måste för de små Sulawesi räkorna, som inte gör annat än att äta tillväxt hela dagen. Med en mätsked per 20 liter vatten ökar den totala hårdheten till 6-7 grader och konduktiviteten till 270-380 mikrosiemens. Om du bara behöver öka karbonathårdheten i vattnet eftersom totalhårdheten egentligen är okej och du bara vill stabilisera pH-värdet kan du använda flytande KH+ Elixir från Dennerle. 20 ml per 100 l akvarievatten höjer KG-värdet med 0,6 grader och konduktansen med 20 mikrosiemens/cm.

Viktiga tips för hantering av mineralsalter!

Sätt alltid saltet i sötvatten och tillsätt det inte direkt i akvariet för att undvika kraftiga fluktuationer i vattenvärdena. Detta är särskilt viktigt för känsliga räkor! Om allt salt mot förmodan inte löser sig i vattnet, tillsätt de delar som inte har löst sig i akvariet. De kommer att lösas upp i filtret lite senare, så det är inget problem. Stäng burken med mineralsalt för akvariet omedelbart efter användning, eftersom saltet drar till sig vatten från luften och då kan klumpa ihop sig illa. Då kan du inte använda det längre.

Andra vattentillsatser!

Med Humin Elixir tillsätter du humusämnen till ditt akvarievatten som praktiskt taget alla sötvattenfiskar känner till och gillar från sina biotoper. I naturen finns det praktiskt taget ingen vattenmassa där humusämnen inte förekommer. De bildas när organiskt material bryts ner. Tidigare antog man att humusämnena inte hade någon effekt alls, men idag vet vi att de kan förbättra fiskars och ryggradslösa vattenlevande djurs hälsa på ett avgörande sätt, att de kan stärka slemhinnorna och stödja räkorna under ömsningen. Med Dennerle Humin Elixir ger du dina akvarieinvånare en extra knuff i rätt riktning och hjälper dem att hålla sig friska. Särskilt fiskar från vatten med svart vatten gynnas enormt av detta vattenberedningsmedel! Särskilt diskusfiskar, ängelfiskar, neonfiskar, men även många dvärgcichlider från Sydamerika och malar är mycket tacksamma för ett tillskott av humusämnen - och förresten även dvärgräkor. Dennerle Humin Elixier ger inte vattnet någon irriterande färgning, utan klarar även behandlingen utan en brun färg. Med Vital Elixir från Dennerle kan du skapa en hälsosam miljö för dina akvariefiskar. Den innehåller aloe vera, som vårdar slemhinnorna och du tillför viktiga mineraler till akvarievattnet som snabbt tar slut. På så sätt kan du undvika sjukdomar hos dina fiskar som orsakas av brist på spårämnen.

För räkor och kräftor finns Nano Crusta Mineral, som innehåller värdefull montmorillonit och naturligt, bioaktivt kalcium och magnesium. Detta binder inte bara föroreningar i akvarievattnet, utan ger också dina krabbor i akvariet viktiga mineraler för att bygga upp sina skal.

Vi önskar dig mycket nöje med ditt akvarium!

Din Chris Luckhaup