Gödsling, ljus och CO2
Behöver akvarieväxter näring?
Gödsling, ljus och koldioxid
I akvariet finns det ett samband mellan rätt växtgödsling, belysning och vattnets CO2-halt. Vattenväxter kan bara växa bra om alla dessa tre villkor för växttillväxt är uppfyllda. Om något hamnar i obalans här kan det uppstå brister i näringstillförseln och algerna kan ta över akvariet.
Liebigs minimumlag
Hur växttillväxt fungerar kan förklaras med Liebigs minimumlag. Denna naturlag förklarar kortfattat att den faktor som är minst närvarande alltid begränsar tillväxten. Så om du har för lite koldioxid i akvariet hjälper det inte att hänga mer ljus över akvariet, växterna kommer ändå inte att växa bättre. Om akvarievattnet har nitratbrist behöver du inte ett CO2-system, utan ett bra växtgödsel för akvarieväxter. Även det mest kraftfulla CO2-systemet är värdelöst om växterna inte får tillräckligt med ljus ... och så vidare.
När det gäller växter som kämpar, har bleka bladfärger och en spretande tillväxt bör du därför först söka efter orsakerna innan du kan vidta effektiva åtgärder. Naturligtvis kan du också leta i dimman och hoppas på en slumpmässig träff, men lite grundläggande kunskap kan vara en stor lättnad för din plånbok.
Två typer av akvarier - fokus på djurhållning
I grund och botten kan man skilja mellan två typer av planterade akvarier: för det första samhällsakvariet eller artakvariet, där fokus ligger på djuren. Här klarar man sig vanligtvis ganska bra med ganska okänsliga, blygsamma växter, måttlig gödsling och medelhögt ljus. I mer välfyllda och välmatade akvarier behöver du inte nödvändigtvis ha ett CO2-system. Om resten är rätt, dvs. om du gödslar på rätt sätt och om ljuset inte är för starkt, räcker den koldioxid som djuren, bakterierna och växterna andas ut vanligtvis till för mindre krävande akvarieväxter. Här växer växterna ordentligt, de har också vackra färger, men på det hela taget är det djuren som står i fokus i ett sådant akvarium - och det märker man.
På samma sätt spelar växterna naturligtvis en viktig roll här också! De förbrukar kväveföreningar som i höga koncentrationer kan skada fiskar och ryggradslösa djur, och de producerar syre, vilket är viktigt för akvariedjur. Dessutom erbjuder de djuren gömställen och ett sätt att avgränsa sina revir. Det gynnar de även betraktarens öga. Det är något med ett planterat akvarium fyllt med fiskar, snäckor, räkor och krabbor!
Fertilisering
I ett akvarium med fokus på djur kan du använda Dennerle Plant Elixir, ett universellt gödselmedel för akvarieväxter, för att tillföra spårämnen som växterna annars skulle sakna. Vid direkt järnbrist (som kan kännas igen genom bladkloros, dvs. bleka blad och ljusa skottspetsar) är det bra att ge ett riktat tillskott av järn, vilket fungerar mycket bra med E15 FerActiv Järngödsel, till exempel. Om växternas tillväxt fortfarande inte ökar, kan du överväga att tillsätta det nitrat- och fosfatfria V30 Complete, som innehåller ännu fler näringsämnen som växterna behöver och som ofta saknas i kranvatten. Med S7 VitaMix från Dennerle kan du även förse mikroorganismerna i filtret och substratet på ett optimalt sätt, och inte "bara" växterna. Bakterieaktiviteten i akvariet är otroligt viktig eftersom de gör många näringsämnen tillgängliga för växterna, bryter ner föroreningar och gör alla möjliga andra nyttiga saker. Perfect Plant System Set från Dennerle innehåller alla viktiga gödningsmedel.
Plantor som cryptocorynes eller echinodorus, som har ett starkt rotsystem, kan mycket väl försörjas med ett rotgödsel. För att göra detta trycker du NutriBalls eller PowerTabs med en pincett mellan rötterna i substratet och ser på så sätt till att de starka växterna får tillräckligt med näring i tillräcklig mängd - du kan inte gödsla så mycket via vattenpelaren! Särskilt i räktankar är rotgödsling ett mycket bra alternativ till de mycket näringsrika akvarieväxterna. När är det dags för rotgödsling? När de nya skotten växer långsamt och är ganska bleka runt näsan bör du tillsätta näringsämnen. Kom ihåg: allt som finns i jorden gynnar definitivt inte algerna ... Ännu ett argument till förmån för rotgödsling!
Belysning
Belysningen i ett planterat akvarium eller artakvarium kan genomföras på ett energibesparande sätt med de Trocal lysrör eller Trocal LED från Dennerle. I ett måttligt gödslat akvarium utan extra koldioxidgödsling bör ljusintensiteten endast ställas in på medium på LED-kontrollenheten eller så bör belysningstiden begränsas till 8-10 timmar. Om algerna dyker upp kan du antingen justera gödningen eller minska belysningen något.
CO2
Om du vill tillsätta koldioxid för att ge växterna en boost och få dem att växa ännu vackrare kan du naturligtvis göra det i ett "djurtungt" akvarium. Här är det en bra idé att använda ett Bio-CO2-system eller en komplett CO2-sats med gasflaska. I artikeln "CO2 i Akvariet" har vi utförligt redogjort för de enskilda systemens för- och nackdelar. (Det är absolut viktigt att övervaka koldioxidhalten i akvarievattnet så att djuren inte får problem med att andas. Den bör inte överstiga 20 mg/l. Med Dennerle Långtidstest av vackert format glas eller långtidstestet Correct + pH är det mycket enkelt att övervaka CO2-halten i vattnet. De kompletta CO2-systemen levereras som standard med ett långtidstest.
Två typer av akvarier - fokus på akvarieväxter
Därefter har vi akvariet där fokus tydligt ligger på växterna. Dessa är ofta så kallade Holland-akvarier med mycket frodiga planteringar på de klassiska växtgatorna, eller ett akvarium som återskapar ett landskap ovanför eller under vattnet i akvariet, med hjälp av akvariedekorationer som rötter eller stenar utöver växter. Här odlas ofta mycket krävande växter, t.ex. växter med röda blad eller speciella bladformer. En växtakvarist lägger stor vikt vid växternas utseende, vilket är anledningen till att ett sådant akvarium ofta körs på full gas, så att säga.
I ett planterat akvarium eller akvarellandskap finns det vanligtvis bara några få funktionella djur för att hålla algerna kort, eller ett litet fiskesällskap eller en grupp räkor som färgklick. Aquascapes och andra planterade akvarier är vanligtvis inte särskilt välfyllda av denna anledning, och djuren i dem producerar därför inte mycket makronäringsämnen eller koldioxid.
Fertilisering
Då inte så många djur utfodras och hålls här, kan ett akvarium som fokuserar på växter mycket snabbt få brist på makronäringsämnena nitrat, fosfat och kalium, vilket inte brukar inträffa i ett samhälls- eller artakvarium. Så du bör definitivt se till att du har full tillgång när du gödslar. Du kan inte göra fel med Scaper's Green fullgödsel för akvarier med stark belysning och många växter. Det kan användas antingen som ett veckogödselmedel eller som ett dagligt gödselmedel. Dessutom kan du naturligtvis ge rotväxterna gödseltabletter eller Nurtriballs om du märker att de blir lite svagare.
Belysning
Du kan också dra nytta av belysningen i ett planterat akvarium. Växter som är välförsedda kan ta emot en hel del ljus och utvecklas sedan perfekt. Med gott om ljus växer de flesta akvarieväxter mycket kompakt och kompakt, vilket ger akvariet ett mycket livligt och kraftfullt utseende. Här kan belysningen lätt förlängas till 10-12 timmar per dag, eventuellt även med en ljuspaus mitt på dagen så att växterna kan "hämta andan" en kort stund och sedan komma igång igen.
CO2
Inget växtakvarium utan CO2! Om ett akvarium drivs med full kapacitet med starkt ljus och mycket god gödsling behöver växterna absolut en god tillförsel av koldioxid. Här kan du till och med tänka dig att ställa in CO2-nivån på 30 mg/l - men det är bara möjligt om du har okänsliga fiskar eller räkor i ett sådant akvarium. Annars är du på den säkra sidan med 20 mg/l.
Vi önskar dig mycket roligt med ditt nya akvarium!
Din Chris Luckhaup
Senaste recensionerna
- 5.0 (8)
Olibetta Pumpdispenser med Lås - Svart
-13%- Kompatibel med flaskor för flytande gödselmedel
- Pumphuvud inkl. rörslang
- Praktisk dosering 1 ml
7 kr 8 krLeverans till 28. november
- 4.9 (56)
Juwel bioCarb, Compact M
Bästsäljare- Komponent i Juwels filtersystem
- Biologisk filtrering i det anaeroba området
- Absorberar lukt, grumlighet och giftiga föreningar
61 krLeverans till 28. november
- 4.9 (74)
Juwel Nitrax, Standard L
-5% Bästsäljare- En del av Juwels filtersystem
- Minskar nitrat
- Ökar fiskens vitalitet
73 kr 77 krLeverans till 28. november
- 4.9 (61)
Juwel bioPlus Coarse, Jumbo XL
-6%- Komponent i Juwels filtersystem
- Biologisk filtrering i det anaeroba området
- Utan kemiska rester
51 kr 54 krLeverans till 28. november
Senaste artiklarna:
Upptäck Olibetta:
Nya produkter:
-
Sverige: Fri standardfrakt från 1.099 kr
-
Gratis
returer -
Vi arbetar
klimatmedvetet. Mer än 6.450 produkter